zondag 21 september 2008

Nieuw Provinciaal Reconstructie Team aan de slag in Uruzgan

In de zuidelijke provincie Uruzgan heeft luitenant-kolonel Michel Hubregtse zaterdag in Uruzgan het commando over het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) overgedragen aan luitenant-kolonel Ron Hamelink.

Dat heeft het ministerie van defensie zaterdag laten weten. Bij de plechtigheid was ook gouverneur Asadullah Hamdam van de provincie van de partij.

Tijdens de overdracht ontvingen zowel de militairen als de civiele adviseurs van Ontwikkelingssamenwerking de NAVO-medaille.

Ondanks dat de veiligheidssituatie in uruzgan het afgelopen jaar dramatisch is verslechterd benadrukte de kolonel hoe succesvol het PRT nummer 5 is geweest.

Een woordvoerder van Defensie meldt: “De vertrekkende PRT 5 lichting kan terugkijken op een succesvolle periode van opbouwwerk. Driehonderd Afghaanse politiemannen zijn opgeleid, de samenwerking tussen het Afghaanse leger en de politie is verstevigd.”

Dit leidde volgens het ministerie “onder meer tot rustige districtchefverkiezingen in Chora en een belangrijke inbreng van het PRT tijdens de operatie Pathan Ghar, afgelopen maart.”

Afgelopen donderdagmacht werd de districtschef Rozi Khan Barakzai juist doodgeschoten bij een schermutseling in de buurt van de provinciehoofdstad Tarin Kowt.

“Cash-for-work programma”
De kolonel vertelde over activiteiten die werden ontplooid. Er zijn driehonderd projecten afgerond. Daarbij zou vooral het “cash-for-work programma” hoge ogen gooien.

In dit programma verricht de plaatselijke bevolking de werkzaamheden, waardoor de mensen direct gesteund worden met geld om in hun levensonderhoud te voorzien.

Voor het PRT 6 zal naast de opbouwprojecten de geleidelijke overgang naar een civiel reconstructieteam een grote rol spelen.

De nieuwe commandant Hamelink hield zijn team voor dat ze de komende zes maanden werken voor de Afghaanse bevolking. “Het gaat om dat kleine kindje dat een onbezorgde toekomst verdient,” zo vergeleek de kolonel de situatie.

Of er sprake zal zijn van een onbezorgde toekomst wordt door veel waarnemers betwijfeld. Het afgelopen jaar is de veiligheidssituatie in Uruzgan en de rest van het lang tragisch verslechterd.

In Afghanistan worden intussen 9 miljoen mensen met de hongerdood bedreigd, vorig jaar waren dat er nog 2,5 miljoen. Dit wordt toegeschreven aan de droogte en de slechte oogst, de wereldvoedselcrisis waardoor voeding flink duurder is geworden en de onveilige situatie.

Ontwikkeling
De bedoeling van een PRT is het opzetten van ontwikkelingsprojecten. Dit houdt onder meer in dat er zaden worden uitgereikt aan de bevolking, scholen worden gesteund, er worden opleidingen verzorgd.

Daarnaast is er in Uruzgan een project aan de gang om de boeren over te laten stappen op het verbouwen van andere gewassen, zoals saffraan, in plaats van papaver.

Hierbij zijn bedrijven betrokken en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse militairen hebben tot taak om de Taliban uit te schakelen en de projecten te beschermen.

Geen opmerkingen: